thumbnail_De ideale temperatuur
De ideale temperatuur

Te warm of te koud? 

De een vindt het lekker, de ander te heet of juist te koud. Maar wat is nou de ideale sauna temperatuur? Dat hangt van een aantal zaken af. Ten eerste is het natuurlijk voor iedereen weer verschillend. De een vindt het prettig om in een sauna van 60 graden te zitten en de ander heeft liever 100 graden Celsius. Een traditionele Finse sauna heeft een temperatuur tussen de 70 en 90 graden Celsius. Dit is een zogenaamde ‘droge’ sauna. De luchtvochtigheid van deze sauna is vrij laag, zo rond de 15%. Alleen op die manier kan je lichaam een temperatuur van meer dan 70 graden aan.

Sauna temperatuur na opgieten water

Wanneer je de luchtvochtigheid in een sauna omhoog brengt door het opgieten van water dan is het goed mogelijk dat het even heel heet aan voelt. Wanneer je voor het eerst in de sauna gaat dan kun je het beste beginnen bij een temperatuur van zo’n 70 graden. Je lijf heeft een soort van ingebouwde thermostaat die je lichaamstemperatuur reguleert. Deze zal dus ergens rond de 38 graden blijven schommelen, zelfs als je in de sauna zit. Aangezien je lichaam de warmte op je huid kwijt wil, ga je zweten. Langzamerhand kan je proberen om wat te verhogen naar de temperatuur die jij als prettig ervaart.

Verschillen sauna temperatuur per bank

Als je een beginner bent kun je beter plaats nemen op de lage saunabank en de meer ervaren bezoekers kunnen ook kiezen voor de hoge bank. Hoe hoger, hoe warmer. Per bankhoogte scheelt het al gauw zo’n 10 graden. Wanneer je je benauwd gaat voelen, luister dan naar je lichaam en neem plaats op de lagere bank of verlaat de sauna.

Sauna temperatuur van infraroodsauna

De temperatuur in een infraroodsauna (infraroodcabine) ligt rond de 35 graden. Als je tenminste in een sauna zit met Philips vitae korte golf infraroodstralers. Lees hier meer over een infrarood sauna thuis.

Glazen wand en sauna temperatuur

Sauna’s met glas zijn momenteel erg populair. Glas in je sauna geeft immers een mooie aanblik. En de sauna lijkt ruimer. De extra lichtinval maakt de sauna tot een minder donker hok en het glas maakt de sauna onderdeel van de ruimte waarin de saunaopstelling geplaatst is. Maar een glasvoorziening zorgt wel voor ongeveer 20% warmteverlies. Onze sauna’s zijn goed geïsoleerd. Maar glas is dunner dan een wand en waar glas zit kan je geen dik isolatiemateriaal gebruiken.

Sauna temperatuur stabiel houden

Glas verlaagt de sauna temperatuur. Het glas neemt de temperatuur van buiten de sauna op en koelt zo de warme lucht binnen af. De saunakachel zorgt ervoor dat het warmteverlies door de slechtere isolatiewaarde van glas wordt gecompenseerd. Maar dan moet je dus wel een goede saunakachel inzetten met voldoende capaciteit om de ruimte te verwarmen. Bovendien zal het opwarmen van de saunaruimte langer duren! Laat je hierin juist adviseren door de vakmensen van Liberty Wellness!

Welk type kachel zorgt voor uw juiste sauna temperatuur?

Een sauna wordt verwarmd met een saunakachel. Samen met een juiste isolatie en de toepassing van glas zijn die van invloed op de sauna temperatuur. Een saunakachel is het hart van elke sauna. Elke saunaliefhebber heeft specifieke wensen voor het saunagebruik en dus ook voor saunaverwarming. Je moet dus goed nadenken over je eigen saunagedrag en de mogelijkheden van de plek waar je sauna komt te staan. Anders krijg je later spijt. Laat je goed begeleiden bij je keuze van een saunakachel. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische saunakachels met ingebouwde besturing en saunakachels die aangestuurd worden door een externe besturing.

De elektrische saunakachel

Als je kiest voor een elektrische kachel dan kies je voor gemak, een relatief korte opwarmtijd en optimale veiligheid. Een goed geïsoleerde sauna tot 6 m³ zonder glastoepassing kan opgewarmd worden met een elektrische saunakachel die op 230V werkt. Je hoeft dan weliswaar geen krachtstroomvoorziening aan te leggen maar de temperatuur zal nooit hoger uitkomen dan 70 graden. Het is dan ook de vraag of je hiermee je ultieme saunabeleving zult krijgen. Voor een grotere sauna met meer inhoud en een glasvoorziening is een saunakachel op krachtstroom nodig. Nederlandse woningen hebben niet standaard een aansluiting voor krachtstroom. Voor je gebruik kunt maken van je sauna moet je dus voor de saunakachel krachtstroom laten aanleggen.

De hout gestookte saunakachel

Ook is er de hout gestookte saunakachel. Dat is eigenlijk de meest sfeervolle kachel en het brengt je dicht bij het traditionele Finse saunaritueel. Zo benader je een oer saunagevoel. Het grote nadeel is echter de lange opwarmtijd en het vele brandhout dat je ervoor stookt. Bovendien is de kachel met de aanleg van een rookkanaal behoorlijk duur. Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen stroom nodig hebt en dat de kachel zich daarmee bij uitstek leent voor een buitensauna.

De ideale sauna temperatuur met een maatwerk sauna van Liberty Wellness

Wat is de ideale sauna temperatuur? Dat hangt dus af van nogal wat factoren: jouw wensen, mogelijkheden en financiën. Maar welke sauna je ook kiest, er is altijd een ideale sauna temperatuur te behalen. Heb je interesse in een sauna bij je of in je huis, in jouw vakantiewoning, bijgebouw, tuin of elders? Neem dan contact op met Liberty Wellness om je wensen te bespreken.

Wil je meer weten over de type sauna's?

Van advies en ontwerp tot aan realisatie, het team van Liberty Wellness staat garant voor een exclusieve ervaring. Het gaat niet alleen om het product, maar om de reis ernaartoe. Laat ons je begeleiden naar jouw ultieme ontspanningsmoment. Want als je geniet van wat je doet, dan doe je het zoveel beter…

Neem contact op